www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 17 Май 2012

Торта с цветя

Необходими продукти
за блатовете:
6 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
настъргана кора от лимон
1 ванилия
1 бакпулвер

за крема:
2 ч.ч. прясно мляко
(сварено и прецедено)
2 с.л. захар
3 яйца
2 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
1 щипка сол
1 ванилия
1 ч.ч. сметана
2 с.л. пудра захар

за захарния фондан:
250 г. бонбони маршмелоу
500-600 г пудра захар
30 мл вода
1 ванилия

Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се олиото, настърганата лимонова кора и ванилията. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа. Разбърква се добре и се изсипва в тава, постлана с хартия за печене. След като се изпече и изстине се разрязва на два блата.

Приготвяне на крема:

Яйцата се разбиват на пяна със захарта. Прибавя се на тънка струя млякото, в което предварително са размити нишестето и брашното. Сместа се вари при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. След това се оттегля от котлона и се разбърква енергично още 1-2 минути. Приготвеният крем се ароматизира с ванилията и се охлажда напълно. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя към крема.

Единият блат на тортата се напоява с подсладено прясно мляко или захарен сироп, отгоре се слага от крема и върху него втория блат. Отгоре и отстрани се слага отново крем.

Приготвяне на захарния фондан:
Бонбоните се стопяват в микровълнова фурна за около 1 минута. Добавят се водата и ванилията и се бърка, докато се получи гладка смес. Отделя се една чаша пудра захар, а останалата пудра захар се добавя чаша по чаша като се бърка. Когато се получи лепкаво тесто ръцете се намазват с масло и се меси, като се добавя и останалата захар. Трябва да стане гладко и да спре да лепне. Оформя се на топка и се загъва във фолио. Слага се в хладилник за няколко часа, най-добре за 1 нощ. Изважда се и се оставя да достигне стайна температура.

Взема се от фондана, разточва се на кръг и се поставя върху тортата, като трябва да я покрие напълно, включително и отстрани. Останалия фондан може да се оцвети с безвредна боя и също се разточва,  като от него с формички за сладки се изрязват цветя, с които се украсява тортата.