www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Шери Курт на 12 Май 2012

Лазаня с кашкавален сос

Необходими продукти
400 г кайма
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
400 г консервирани домати
100 мл вода
сол
смлян черен пипер
щипка риган
300 гр.замразени зеленчуци-микс

за соса:
50 г краве масло
70 г брашно
1 л прясно мляко
100 г кашкавал тип Гауда, Витоша
50 г настърган кашкавал Пармезан, Балкан
замразени кори за лазаня

Каймата се запържва с нарязания на дребно лук и пресования чесън. Прибавят се нарязаните на кубчета консервирани домати, микса от зеленчуци и водата. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер и риган на вкус.

За соса:
Маслото се разтопява, прибавя се брашното и се запържва. При непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко. Прибавя се нарязан на кубчета кашкавал. Държи се на котлона, докато се разтопи кашкавалът.

Сглобяване на лазанята:
Поставят се кори за лазаня. Отгоре се разпределя част от плънката, кашкаваления сос. Покрива се отново с кори за лазаня и отново се разпределя част от плънката и кашкаваления сос. Последният слой е плънка и пак кашкавален сос и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.