Публикувана от Илияна Димова на 22 Април 2012
Необходими продукти за блата: 4 белтъка 1 цяло яйце 3 суп.лъж. кристална захар 3 суп.лъж.пудра захар 2 ванилии 1 суп.лъж. десертно нишесте (използвам с вкус ванилия) 1 бакпулвер брашно за пандишпанено тесто продукти за кисела: 1 компот от кайсии 2-3 суп.лъж. десертно нишесте | |
Разбиваме белтъците на твърда пяна. Добавяме първо кристалната захар, а след това и пудрата захар с непрекъснато разбиване. След като станат на твърд сняг, добавяме 1 яйце, 2 ванилии, 1 суп. лъжица десертно нишесте, смесено с бакпулвер. Разбиваме внимателно и добавяме брашно до получаване на пандишпанено тесто. Изсипваме в по-малка правоъгълна тавичка, постлана с намазана с масло хартия. Изпичаме блата. Когато стане готов, изваждаме и махаме хартията. Разрязваме на две части. Сиропираме с малко от сока на компота, а останалия сок и плодовете пасираме и слагаме да заври. Сгъстяваме с размито в малко вода десертно нишесте. Намазваме едната част от блата с кисела, покриваме с другата половина от блата и поливаме с останалия кисел. При поднасяне украсяваме с плодове. Ако е повече течността за кисела може да добавим още нишесте за сгъстяване. Жълтъците, които остават използваме за приготвяне на сладки, като добявяме около 100 г. краве масло, 4-5 суп.лъж. пудра захар, канела, ванилия. Замесваме тесто с брашно колкото поеме, разточваме, изрязваме бисквитки, изпичаме и след изстиване слепваме с мармалад. Поръсваме с пудра захар |