www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Ralica Georgieva на 16 Септември 2011

Еклери - II вариант

Необходими продукти
1 чаена чаша вода
1 чаена чаша брашно
125 г краве масло
5 яйца
¼ чаена лъжичка сода бикарбонат

Крем:
2 яйца
0,5 л прясно мляко
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици брашно
2 пакетчета ванилия

Кипват се водата, маслото и содата и към тях се прибавя брашното, като бързо се бърка с ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА . След като тази смес заври се измъква от огъня и се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. После последователно едно по едно се прибавят яйцата и се разбърква много добре след всяко едно яйце (САМО С ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА). Върху намаслена тава или хартия за печене със шприц или лъжица се слага количество около 1/3 от желаната големина на еклерите. Пече се на 180-200°С 30-35 мин. Когато изстинат еклерите се прави напречен страничен разрез и се пълнят с крема. Евентуално отгоре се гарнират с шоколадова глазура (с вилица на хаотични лентички) или се поръсват с пудра захар.

Крем: Яйцата се разбиват с половината от захарта, прибавят се брашното и ¼ от млякото. Останалото мляко се кипва с останалата захар. Яйчeната смес се изсипва, бърка се непрекъснато, ври 2-3 мин. Кремът се пълни студен. Препоръчително е няколко часа да престоят преди консумация.