www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 15 Април 2012

Великденски козунак със стафиди

Необходими продукти
1 кг брашно
8 яйца
1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/4 ч.ч. захар
200 г краве масло
40 г мая
2 ч.л. лимонов сок
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
50 г стафиди
ром

Маята се размива с 1/3 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставя се на топло да втаса. Разбиват се яйцата и захарта и се прибавя затоплено останалото прясно мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипват яйчената смес, лимоновата кора и сока, ванилията, маята. Накрая се прибавя краве маслото, което трябва да е разтопено, но не топло. Омесва се тесто и се оставя на топло да втаса. Разделя се на 3 части, едната от които се омесва със стафидите. Правят се въжета с дължина 40 см и се изплита плитка, като средната е със стафидите. Поставя се в тава, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си се намазва с разбито яйце, поръсва се със захар и се пече около 40 минути при 175 градуса. Получава се доста голям козунак, така че от тестото могат да се направят и два козунака, в зависимост от тавата, която ще ползвате.