www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Radka Petrova на 28 Март 2012

Охлюви яхния

Необходими продукти
1 килограм охлюви
брашно, за да ядат охлювите
3 пресни домата, нарязани на ситно
1 килограм малки лукчета за яхния или 5 до 6 средни лука, нарязани на едро
червен пипер
1/2 чаша червено вино
3 дафинови листа
канела
карамфил
сол
черен пипер
зехтин
малко захар

Сложете брашно към охлювите и нека да останат за 1-2 дни добре затворени в съд под капак, за да се почистят от стомашното съдържимо. След това ги поставяме в тенджера с вода, за да се мариноват за 10 минути, за да си оставят слюнката, измиват се обилно няколко пъти и се изсипват в гевгир.

Сложете вода в тенджера с 2 супени лъжици сол и когато тя започва да завира, добавете всички охлюви. Оставя се да кипи в продължение на 15 минути. Вземаме 1 чаша чиста вода /бульон/ от повърхността, а изхвърляме останалата вода, оставяме охлювите в гевгир да се отцедят.

В зехтина задушаваме лука, после поставяме охлювите, червения пипер, доматите, дафинов лист, сол, черен пипер, канела, карамфил, захар и сол и чашата бульон от варените охлюви. Покриваме съда и оставяме да къкри на слаб огън за около 1 час, докато остане на мазнина /да се сгъсти /, и не забравяйте да разбърквате.