www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 21 Март 2012

Ментов чийзкейк

Необходими продукти
1 и 1/2 опаковка бисквити (около 300 гр) - чаени, обикновени
(аз използвах Еверест какао и тъй като не ми достигнаха прибавих и малко обикновени бисквити)
1 чаена лъжичка канела
1 пакетче масло (125 гр)
3 пакетчета крема сирене по 125 гр
1 кофичка заквасена сметана (200 гр)
1 и 1/3 чаена чаша захар
3 яйца (всичко трябва да е на стайна температура)
листатата от 2-3 стръка прясна мента
1 бурканче сладко по избор (малини, ягоди, горски плодове, други)

Натрошаваме бисквитите на ситни трохи (може да използваме и кухненски робот, но лесно става и на ръка). Добавяме канелата и разтопеното масло. Разбъркваме добре. Получава се ронливо тесто, което разстиламе в кръгла форма с подвижен пръстен. За по-лесно отделяне при сервиране можем да намажем формата с разтопено масло. Притискаме добре с ръце или с долната част на супена лъжица. Оформяме леко "прагче". Поставяме формата за около 10 мин. в камерата на хладилника или фризера, за да стегне блата.

Разбиваме яйцата и крем сиренето с миксер до получаване на гладка смес. Прибавяме захарта и сметаната и отново разбиваме добре. Разделяме сместа на две. В едната част добавяме измитите и добре подсушени листа мента. Пасираме докато стане еднородна смес. Изсипваме една част от бялата смес върху блата. Отгоре поставяме малко от зелената, като внимаваме да изсипваме внимателно точно в средата. Редуваме така докато се изчерпят двете смеси. Целта е да се получат отделни пластове. Оцветяването зависи от количеството на ментата, като все пак е добре да не прекаляваме с нея, тъй като ароматът й е много интензивен. Печем кейка в предварително загрята фурна за около 30 мин. Когато е готов се образува лека кафява коричка. Оставяме го да изстине във фурната.

Напълно изстиналия чийзкейк заливаме със сладкото, което сме разтопили на водна баня. Оставяме да се стегне за няколко часа в хладилника, най-добре за една вечер. При поднасяне освобождаваме пръстена на формата и гарнираме с пресни листа мента.