Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка със сирене и украса от тесто

Питка със сирене и украса от тесто

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

20 г мая
1 ч ч прясно мляко
100 мл топла вода
3 с л кисело мляко
3 с л олио
2 яйца без един жълтък
1 ч л сол
1 ч л захар
700 г брашно
семена
150 г натрошено сирене

ТЕСТО ЗА УКРАСА:
100 мл вода
1 с л сол
брашно за твърдо тесто

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и оставяме да бухне. Замесваме средно меко тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути.

Разделя се на 2 части. Първата се разточва на правоъгълник и се намазва с олио, поръсваме сирене и навиваме на дълго руло. Втората част се разделя на 2 части. Едната също се разделя на 3 топчета, оформя се фитили и се сплитат на плитка Втората част от тестото с намаслени ръце се сплесква на питка, намазваме с олио и малко натрошено сирене. Оформя се на топка, поставяме в средата на тавичка. Край него се навива плитката, а накрая завиваме рулото. С нож се нарязва на парченца по 1 см и се оформя едно на ляво, едно на дясно.

Оставяме да втаса още 20-30 мин. да удвои обема си. Намазваме с разбит с олио жълтък и поръсваме сусам. От замесеното тесто за украса се оформят розички, листенца, пиленца. Нареждат се отгоре върху питката. Печем в загрята фурна 170 градуса 35-40 минути. Изваждаме и намазваме с малко масло за мека коричка.


Продукти: мая, прясно мляко, вода, кисело мляко, олио, яйца, сол, захар, брашно, семена, сирене

Тагове: Българска кухня, Рецепти за Коледа, Рецепти за Нова година, Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Питка със сирене
Питка със сирене - II вариант
Питка със сирене Радиком
Пита със сирене

Последни статии

Как да станете най-добрият млад готвач

Как да станете най-добрият млад готвач

S.Pellegrino обяви третото издание на международния си конкурс за изгряващи кулинарни таланти от цял свят, вече с по-широка селекция и удължена продължителност.
още »

Какво не знаем за яйцата

Какво не знаем за яйцата

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта.
още »

Любимите храни на зодия Везни

Любимите храни на зодия Везни

Представителите на зодия Везни са едни от най-здраво стъпилите хора от всички зодиакални знаци. Те са истински любители на храната, но това което най-много ги впечатлява е цялото суетене около приготвянето й.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


реклама

Ако желаете, може да сложите връзка към Питка със сирене и украса от тесто


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама