Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка със сирене и украса от тесто

Питка със сирене и украса от тесто

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

20 г мая
1 ч ч прясно мляко
100 мл топла вода
3 с л кисело мляко
3 с л олио
2 яйца без един жълтък
1 ч л сол
1 ч л захар
700 г брашно
семена
150 г натрошено сирене

ТЕСТО ЗА УКРАСА:
100 мл вода
1 с л сол
брашно за твърдо тесто

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и оставяме да бухне. Замесваме средно меко тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути.

Разделя се на 2 части. Първата се разточва на правоъгълник и се намазва с олио, поръсваме сирене и навиваме на дълго руло. Втората част се разделя на 2 части. Едната също се разделя на 3 топчета, оформя се фитили и се сплитат на плитка Втората част от тестото с намаслени ръце се сплесква на питка, намазваме с олио и малко натрошено сирене. Оформя се на топка, поставяме в средата на тавичка. Край него се навива плитката, а накрая завиваме рулото. С нож се нарязва на парченца по 1 см и се оформя едно на ляво, едно на дясно.

Оставяме да втаса още 20-30 мин. да удвои обема си. Намазваме с разбит с олио жълтък и поръсваме сусам. От замесеното тесто за украса се оформят розички, листенца, пиленца. Нареждат се отгоре върху питката. Печем в загрята фурна 170 градуса 35-40 минути. Изваждаме и намазваме с малко масло за мека коричка.


Продукти: мая, прясно мляко, вода, кисело мляко, олио, яйца, сол, захар, брашно, семена, сирене

Тагове: Българска кухня, Рецепти за Коледа, Рецепти за Нова година, Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Питка със сирене
Питка със сирене - II вариант
Питка със сирене Радиком
Пита със сирене

Последни статии

Финладия пусна хляб с насекоми

Финладия пусна хляб с насекоми

От 24 ноември в супермаркетите във Финландия се появи хляб, направен с добавка от насекоми, пише финландският вестник "Хелзингин Саномат".
още »

Любопитни факти за кубинската кухня

Любопитни факти за кубинската кухня

Типичното за кубинската кухня е белият ориз. Едно от основните ястия е белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани.
още »

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите връзка към Питка със сирене и украса от тесто


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я

реклама

My Best Wear