Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка `Слънце`

Питка `Слънце`

Разпечатай

от готварската книга на Диана Димитрова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко (леко топло, със стайна температура)
2 яйца
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
4 ч.ч. брашно
15 гр. мая
1/2 пакетче масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

На едно от яйцата се разделят белтъкът и жълтъкът. Белтъкът се използва за тестото, а жълтъкът - за намазване на питката. Разстопяваме маята в леко топлото мляко. Правим кладенче от брашното и изсипваме всички продукти и млякото с маята. Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 40 мин.

Следва най-съществената част - оформянето на питката. Отделяме 1 малка топка от тестото и я поставяме в центъра на на намаслената и набрашнена тавичка. Останалото тесто разделяме на две части, от които разточваме два кръга. Единият намазваме с разстопеното масло. Другият слагаме върху него. Притискаме леко и разточваме двата заедно до по-голям кръг. Намазваме с масло и нарязваме на 12 триъгълника. Всеки тригъгълник се навива на кифличка, като се почне от широката страна и се върви към острия ъгъл. Кифличките се нареждат около топката в тавата. Питката се оставя на топло да втаса около 30-40 мин. Втасалата питка се намазва с отделения жълтък. Печем в предварително загрята фурна до 190 С.


Продукти: прясно мляко, яйца, олио, захар, сол, брашно, мая, краве масло

Тагове: Оригинални рецепти, Рецепти за Нова година

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »

Как да станете най-добрият млад готвач

Как да станете най-добрият млад готвач

S.Pellegrino обяви третото издание на международния си конкурс за изгряващи кулинарни таланти от цял свят, вече с по-широка селекция и удължена продължителност.
още »

Какво не знаем за яйцата

Какво не знаем за яйцата

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (3)


Аватар27 Февруари 2013
Даниела Иванова
много е вкусна!
Много е красива!
Аватар03 Юни 2012
Шери Курт
Невероятна е!



Ако желаете, може да сложите връзка към Питка `Слънце`


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама