Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита пролетно цвете

Пита пролетно цвете

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

20 г жива мая
2 яйца без един жълтък за намазване
2 с л олио
200 мл прясно мляко
50 мл топла вода за маята
1 ч л захар
1 равна ч л сол
200 г сирене
600 г брашно
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се разбива в топлата вода със захарта и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути.

Отделят се 3 топчета с големина на ябълка. Останалото тесто разделяме на 3 равни части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазваме с олио и поръсваме натрошено сирене. Нареждат се една върху друга. В центъра на корите поставяме чашка, от нея навън се правят 8 разреза и получаваме 8 части. Всяка се усуква, леко се разпъва и оформяме листата на цветето. От двете топчета се оформят два фитила, сплитаме и двата края, свързваме като венец, поставя се в средата на питката.

Останалото тесто се разточва, изрязваме 8 кръгчета - от 6 се оформя една роза, останалите две за листенца. Поставяме в средата на венеца. Втасва още 20 мин. Намазва се с разбит с 1 с л олио жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 170 градуса около 30 минути, ако е нужно покриваме с фолио да не прегори ! Много приятни емоции и настроение през пролетта !


Продукти: мая, яйца, олио, прясно мляко, захар, сол, сирене, брашно, семена

Тагове: Българска кухня, Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Пита с рози
Пита житен клас
Питка `Цвете`
Питка Коледна звезда
Пита `Звезда`

Последни статии

Финладия пусна хляб с насекоми

Финладия пусна хляб с насекоми

От 24 ноември в супермаркетите във Финландия се появи хляб, направен с добавка от насекоми, пише финландският вестник "Хелзингин Саномат".
още »

Любопитни факти за кубинската кухня

Любопитни факти за кубинската кухня

Типичното за кубинската кухня е белият ориз. Едно от основните ястия е белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани.
още »

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите връзка към Пита пролетно цвете


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я

реклама

My Best Wear