Начало » Десерти » Рецепти за Торти » рецепта Орехова торта с коняк

Орехова торта с коняк

Разпечатай

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за блата:
5 яйца
200 г захар
1 ч.ч. смлени орехи
75 г галета
1/2 бр. бакпулвер

за сиропиране:
50 мл коняк

за крема:
140 г смлени орехи
100 мл прясно мляко
200 г меко масло
170 г пудра захар
1 ванилия

за глазура:
150 г бял шоколад
40 мл течна сметана
20 г  масло

за украса:
орехи - разполовени ядки
40 г бял шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Орехова торта с коняк

В отделна купа слагаме орехите, бакпулвера и ванилията. Към жълтъците, които първо разбихме, ги прибавяме. После слагаме и белтъците. Разбъркваме добре с лъжица. Форма за торта с ринг си я покриваме с хартия за печене, като я изрязваме в необходимата форма. Разстиламе сместа. Заглаждаме добре. Печем на 180 градуса блата.

Прясното мляко и орехите ги сваряваме в тенджерка. Те са ни нужни за крема. Става гъста смес. Разбиваме маслото, което леко е размекнато с пудрата захар с помощта на миксер, добавяме ванилията. Орехите с млякото, които са станали на гъст крем през това време ги отделяме на страна да се охлади. Към маслото със захарта слагаме орехите. Разбиваме отново.

Блатът, който си изпекохме, вече е изстинал добре и го режем с остър, голям нож през средата. Слагаме едната част върху голяма чиния или табла с кръгла форма. Поливаме я с не повече от половината количество от коняка равномерно. После с шпатула или подходящ нож, може и лъжица, нанасяме от крема. Върху крема слагаме и втория блат. Сиропираме с другата половина от коняка, който ни е останал, пак равномерно с помощта на лъжица.

В подходящ съд на котлона си слагаме продуктите, които са необходими за глазурата. Първо начупваме белия шоколад, добавяме течната сметана и масло. Бъркаме. Като ни стане глазура за тортата, още докато е топла, я мажем върху тортата равномерна с шпатула или нож. Украсяваме с разполовени орехи. Размекваме белия шоколад и правим нещо като лентички, може и да заместите с бял шоколадов крем от тубичка, какъвто съм използвала аз /руски/. Да ви е сладко! Хапваме с горещо черно кафе.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Ако не сте фенове на твърдия алкохол в чист вид и обичате да експериментирате с комбинации от вкусове, плодове, сокове и алкохолни питиета, то коктейлите с водка са отличен вариант за целта.
още »

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Орехова торта с коняк


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди