Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Малка питка

Малка питка

Разпечатай

от готварската книга на Елена Пенчева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

7 гр. суха мая
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. (около 500 г) брашно
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 бр. яйца
2 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Малка питка

В голяма купа изсипваме хладката вода или мляко и към нея прибавяме сухата мая, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркваме, покриваме с фолио и оставяме маята да шупне. Готова е, когато изглежда сякаш е завряла. Към шупналата мая прибавяме солта, разбитите яйца (1 цяло и белтъка от другото, жълтъка оставяме за намазване), олиото и 2 от чашите с брашно. Разбъркваме добре и изваждаме тестото от купата за доомесване. Почваме постепенно докато месим да добавяме последната чаша брашно. Брашната са различни и може да ви остане или да се наложи да добавите. Тестото е готово, когато е меко и приятно за месене, но не се лепи по ръцете и плота, върху който месите. По това ще прецените, кога да спрете да добавяте брашно.

Готовото тесто разделяте на две еднакви топки. Всяка една от топките (по отделно) разточвате на кора с дебелина около 0.5 см, намазвате я леко отгоре с олио, разделяте с нож на 8 триъгълника и всеки триъгълник навивате на кифличка, от широката към тясната страна, след което подреждате в тавичка, на чието дъно е сложена хартия за печене. Същото се повтаря и с втората топка тесто. Оставя се на топло да втаса за около 30 минути. След това с четка се намазва отгоре отделения предварително жълтък, разбъркан с една ч.л. олио и се поръсва със сусам или каквито семена обичате. Аз пека на 170С градуса с вентилатор и ми отнема около 40 минути, но всяка фурна пече различно, така че си я наблюдавайте. Ако искате по-голяма питка, просто умножете продуктите по две.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »

3 трика за перфектно тесто за пица

3 трика за перфектно тесто за пица

В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Малка питка


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама