Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Два пъти токано
Два пъти токано
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кубче жива мая
2 яйца
300 гр.сирене
1 пакетче масло
1 суп.лъжица сол
1 суп.лъжица захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 кафена чаша прясно мляко
1 и 1/2 кг. брашно
Загряваме прясното мляко и в него разтваряме маята и чаена лъжичка захар. Покриваме с кърпа. Когато маята "шупне", оформяме кладенче в брашното и я прибавяме. В кладенчето чукваме яйцата, слагаме и киселото мляко. Омесваме добре. Трябва да се получи тесто, в което при разрез се виждат мехурчета, да не лепне и едновременно с това да е меко. Оставяме го на топло да втаса, докато удвои обема си (поне 30-40).
Разделяме тестото на малки топки. Всяка топка разточваме на кора дебела около 0.5 см. Поръсваме обилно с натрошено сирене. Завиваме руло. От десния край започваме да завиваме рулото на охлюв отгоре и наляво, а левия съответно отдолу и надясно. Получава се нещо като осмица, която намазваме с масло. Сгъваме я на две и отново разточваме. Получената "питка" слагаме в сач (или тефлонов тиган), намазан с масло и печем от двете страни докато добие приятна кафява коричка. Всяка питка мажем с масло когато е готова и ги подреждаме една върху друга, за да се задушат. По желание може да поръсим два пъти токаното с шарена сол.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Винаги съм искала да знам как се приготвя тази рецепта.Тя е стара българска рецепта и наистина е много вкусно това "два пъти токано" .
Много са вкусни изпечени на сач и поръсени със сол самардала!
Ако желаете, може да сложите линк към Два пъти токано
От форум:
От друг сайт:
Анелия Терзиева