Начало » Закуски » Рецепти за Други закуски » рецепта Добруджански кръстачки

Добруджански кръстачки

Разпечатай

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 г. брашно
1 с.л. олио
1 малка щипка сол
200 мл. вода
1 ч.л. оцет - за меко тесто
твърдо краве сирене
олио за пържене
брашно за набрашняване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното в дълбока купа. Слагаме вътре водата. Добавяме 1 малка щипка сол, 1 ч.л оцет и 1 с.л олио. Набрашняваме плота, върху който ще работим. Замесваме меко тесто. Доомесваме го много добре върху плота. Тестото трябва да е меко. Делим го на топки. Слагаме топките върху набрашнена кърпа и ги завиваме, за да не съхнат. Набрашняваме масата. Взимаме едната топка и я разточваме с голяма дълга кръгла точилка. Като я сложим на масата набрaшнавяме топката и точим, можем леко после пак да поръсим, за да не лепне. Точим на тънък голям лист. Листът не трябва да е дебел. Предварително  натрошаваме сирене с вилица, а ако е домашно също ще е добре. Добре е да е твърдо, за да се усеща като ядем кръстачките. Напръскваме със сирене. Взимаме двата края и прегъваме, така правим и другите два края. Става голям квадратен плик, който е затворен. Набрашнявяме леко повърхността накрая на овала на малка чинийка. Взимаме я и правим две прави през средите, така че от големият лист се образуват 4 бр. квадрата /на снимката е показано/. Така процедираме и с другите топки. От 1 лист голям колкото малка маса за хранене излизат 4 кръстачки. На земята в свободна топла стая слагаме голям бял чаршаф и върху него нареждаме кръстачките. Сгорещяваме в тиган олио за пържене. Пържим от двете страни всички кръстачки. Редим ги в купа. Стават невероятно вкусни, хрупкави, ароматни, усеща се сиренето. Не са мазни. Още топли, топли свършват. Правят се в Добруджанския край обикновено зимата.


Продукти: брашно, олио, сол, вода, оцет, сирене

Тагове: Българска кухня

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Добруджанки
Добруджанките на Марияна
Добруджанска закуска

Последни статии

Финладия пусна хляб с насекоми

Финладия пусна хляб с насекоми

От 24 ноември в супермаркетите във Финландия се появи хляб, направен с добавка от насекоми, пише финландският вестник "Хелзингин Саномат".
още »

Любопитни факти за кубинската кухня

Любопитни факти за кубинската кухня

Типичното за кубинската кухня е белият ориз. Едно от основните ястия е белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани.
още »

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите връзка към Добруджански кръстачки


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я

реклама

My Best Wear