Начало » Закуски » Рецепти за Други закуски » рецепта Добруджански кръстачки

Добруджански кръстачки

Разпечатай

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 г. брашно
1 с.л. олио
1 малка щипка сол
200 мл. вода
1 ч.л. оцет - за меко тесто
твърдо краве сирене
олио за пържене
брашно за набрашняване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното в дълбока купа. Слагаме вътре водата. Добавяме 1 малка щипка сол, 1 ч.л оцет и 1 с.л олио. Набрашняваме плота, върху който ще работим. Замесваме меко тесто. Доомесваме го много добре върху плота. Тестото трябва да е меко. Делим го на топки. Слагаме топките върху набрашнена кърпа и ги завиваме, за да не съхнат. Набрашняваме масата. Взимаме едната топка и я разточваме с голяма дълга кръгла точилка. Като я сложим на масата набрaшнавяме топката и точим, можем леко после пак да поръсим, за да не лепне. Точим на тънък голям лист. Листът не трябва да е дебел. Предварително  натрошаваме сирене с вилица, а ако е домашно също ще е добре. Добре е да е твърдо, за да се усеща като ядем кръстачките. Напръскваме със сирене. Взимаме двата края и прегъваме, така правим и другите два края. Става голям квадратен плик, който е затворен. Набрашнявяме леко повърхността накрая на овала на малка чинийка. Взимаме я и правим две прави през средите, така че от големият лист се образуват 4 бр. квадрата /на снимката е показано/. Така процедираме и с другите топки. От 1 лист голям колкото малка маса за хранене излизат 4 кръстачки. На земята в свободна топла стая слагаме голям бял чаршаф и върху него нареждаме кръстачките. Сгорещяваме в тиган олио за пържене. Пържим от двете страни всички кръстачки. Редим ги в купа. Стават невероятно вкусни, хрупкави, ароматни, усеща се сиренето. Не са мазни. Още топли, топли свършват. Правят се в Добруджанския край обикновено зимата.


Продукти: брашно, олио, сол, вода, оцет, сирене

Тагове: Българска кухня

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Добруджанки
Добруджанките на Марияна
Добруджанска закуска

Последни статии

Какво не знаем за яйцата

Какво не знаем за яйцата

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта.
още »

Любимите храни на зодия Везни

Любимите храни на зодия Везни

Представителите на зодия Везни са едни от най-здраво стъпилите хора от всички зодиакални знаци. Те са истински любители на храната, но това което най-много ги впечатлява е цялото суетене около приготвянето й.
още »

Как трябва да се хранят жените според възрастта си

Как трябва да се хранят жените според възрастта си

Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе на здравето, външния вид и работоспособността.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


реклама

Ако желаете, може да сложите връзка към Добруджански кръстачки


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама