Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Тутманик като охлюв

Тутманик като охлюв

Разпечатай

от готварската книга на Веселина Великова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

брашно - малко по-малко от 1 кг.
1/2 кубче мая
2-3 с.л захар за активиране на маята
1/2 ч.ч топла вода за маята
400 - 500 мл. топла вода
1 1/2 с.л сол
4 с.л олио
1/3 от малка кутийка маргарин
1/4 ч.ч олио
350-400 г. сирене
1 жълтък
2 с.л олио
олио за намазване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо активираме маята. Слагаме я в купичка, в която сме излели 1/2 ч.ч топла вода и 2-3 с.л захар. Хубаво я размиваме с пръсти и я оставяме настрана да се активира. Натрошаваме сиренето в чиния. Смесваме олиото с маргарина в купичка. Разбиваме 1 жълтък с 2 с.л олио в друга купичка. С него ще намажем вече готовият след това тутманик. Пресяваме брашното и правим кладенче в него. Слагаме вътре солта, активираната мая, олиото и водата около 400 - 500 мл. Първо сипете 400 мл. после прибавете още малко. При първоначалното замесване ще усетите дали да прибавите още малко. Омесваме меко тесто. Оставяме го да почине на топло за 10 - 15 мин. Покриваме го с кърпа. Като си почине го делим на 4 равни по големина топки. Набрашняваме масата, на която ще работим. С точилка се разточва на тънко едната топка. Намазваме така разточената кора с олио и маргарин. Поръсваме с натрошеното сирене кората. Навиваме я на руло. Намазваме кръгла тава с олио и слагаме първото руло. Така правим и с втората топка. Подреждаме едно след друго в кръг рулата. Образува се навит охлюв. Оставяме да втаса 30 - 40 мин. на топло, покрито с кърпа. Намазваме с разбития жълтък с олио с помощта на четка. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност около 40 мин. Получава се много вкусна закуска. Рецептата ми е от моя приятелка. От тази доза излизат две тави навит тутманик.


Продукти: мая, захар, брашно, сол, олио, маргарин, сирене

Тагове: Българска кухня

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Тутманик
Тутманик - II вид
Тутманик - `охлювчета`
Тутманик `Хризантема`
Тутманик с кисело мляко

Последни статии

Как да станете най-добрият млад готвач

Как да станете най-добрият млад готвач

S.Pellegrino обяви третото издание на международния си конкурс за изгряващи кулинарни таланти от цял свят, вече с по-широка селекция и удължена продължителност.
още »

Какво не знаем за яйцата

Какво не знаем за яйцата

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта.
още »

Любимите храни на зодия Везни

Любимите храни на зодия Везни

Представителите на зодия Везни са едни от най-здраво стъпилите хора от всички зодиакални знаци. Те са истински любители на храната, но това което най-много ги впечатлява е цялото суетене около приготвянето й.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


реклама

Ако желаете, може да сложите връзка към Тутманик като охлюв


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама