Начало » Витамини и минерали » Какво трябва да знаем за Витамин P


Какво трябва да знаем за Витамин P

Какво трябва да знаем за Витамин P

11 Август 2011 | Силвия Кабаиванова

Витамин Р (цитрин) е от групата на водоразтворимите витамини. Той е открит от унгарски учени, които са доказали, че сокът от лимони или пиперки въздейства върху пропускливостта на кръвоносните съдове. Витаминът има капиляроукрепващо действие, усилва тъканното дишане, действа благоприятно при изгаряне и лъчева болест. Жените в менопауза могат да намерят ефективно облекчение от топлите вълни като увеличат дневния прием на Витамин Р заедно с витамин D. Витамин Р е свързан и с витамин С и е нужен за неговото пълноценно усвояване.

Най-добрият източник са шипките (400-600 мг%), пиперките (150-200 мг%), магданоза (130 мг%), зелето и салатите (100 мг%), лимоните (50-75 мг%), доматите (60 мг%), спанака (30 мг%) и др.

Предозиране с Витамин P е малко вероятно, но ако се случи, то може да доведе до диария.

Статията е прочетена: 5907 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Витамини и минерали:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама