Начало » Витамини и минерали » Какво трябва да знаем за Витамин C


Какво трябва да знаем за Витамин C

Какво трябва да знаем за Витамин C

20 Юли 2011 | Силвия Кабаиванова

Витамин C (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин. Той е един от най-важните витамини за човешкия организъм, тъй като е необходим за всяка жива клетка. Той участва във всички окислителни процеси, обмяната на белтъците, образуването на съединителната тъкан, костите и зъбите. Витамин C има голяма роля за защитата на организма от простудни заболявания и инфекции.

Дневната необходимост от витамин C на възрастен човек е 70-120 мг. При тежка физическа работа, при студено време и заболявания, протичащи с висока температура нуждата се увеличава на 150-200 мг на ден. Храни, богати на витамин C са шипките, ягодите, малините, къпините, касиса, лимоните, вишните, ябълките, магданозът, зеленият лук, зелето, сладкият червен пипер, доматите, марулята. При набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид. В лимоните и сладките червени чушки витаминът се намира в много устойчива форма, а в други храни, например в шипките се разрушава много лесно - при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.

Статията е прочетена: 4093 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Витамини и минерали:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди