Начало » Продукти » Полезните свойства на репичките


Полезните свойства на репичките

Полезните свойства на репичките

01 Май 2015 | Силвия Кабаиванова

Репичките са високо ценени още в Древна Гърция. Гръцкият лекар Андроцид препоръчва на пациентите си да ядат репички срещу интоксикация.

Репичките са отличен източник на витамин С, който се грижи за имунната система и съединителната тъкан, предпазва от сърдечносъдови заболявания и помага за прочистването на тялото от  тежки метали.

Репичките доставят на организма също и калий, калций, магнезий, фолиева киселина, фибри, манган, витамин B6, рибофлавин и натрий.

100 гр репички имат следната хранителна стойност:

    66 кДж (16 ккал)
    Въглехидрати - 3,4 гр.
    Фибри - 1,6 гр.
    Мазнини -  0,10 гр.
    Протеин - 0,68 гр.
    Калий - 233 мг
    Натрий - 39 мг
    Калций - 25 мг
    Фолиева киселина (витамин B9) - 25 гр
    Фосфор - 20 мг
    Витамин С - 14,8 мг
    Магнезий - 10 мг
    Желязо - 0,34 мг
    Цинк - 0,28 мг
    Ниацин (витамин B3) - 0,254 мг
    Пантотенова киселина (витамин В5) - 0,165 мг
    Рибофлавин (витамин B2) - 0,039 мг
    Витамин B6 - 0,071 мг
    Манган - 0,07 мг
    Тиамин (витамин B1) - 0,012 мг
   
   
Репичките предпазват от образуването на камъни в жлъчния мехур. Те имат нисък гликемичен индекс и подпомагат свалянето на излишните килограми.

Консумацията на репички може да бъде полезна и при хемороиди.
Може да се използват при простудни заболявания, при цистит, против задържане на течности и за редуциране на целулита.

Репичките могат да бъдат ефективни и при понижаване  нивата на холестерола. Репичките са с високо съдържание на калий, който е полезен за регулиране на кръвното налягане. 200 грама репички на ден са напълно достатъчни, за да се отразят благотворно върху организма и да намалят кръвното налягане.

Репичките  подпомагат дейността на черния дроб и храносмилателната система. Те са богати на растителни ензими, които увеличават метаболизма.

Репичките помагат за намаляване на секретите при заболявания на дихателната система, ринит, кашлица, бронхит и алергии.

Статията е прочетена: 2665 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Продукти:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама