Начало » Подправки » Джоджен


Джоджен

Джоджен

20 Септември 2011 | Az-gotvia

Джодженът (Mentha spicata) е многогодишно растение от семейство Устоцветни, достигащо на височина 30-100 см, с листа, дълги 5-9 см и широки 1,5-3 см, с назъбени краища. Той е вид мента, характерен за Централна и Южна Европа. Расте във влажна почва. Джодженът се орязва 2 пъти през сезона - преди прецъфтяването и късно през есента. Орязаните клонки се връзват на снопчета и се сушат на сянка, на сухо и проветриво място.

Използва се при готвене като подправка, в суров вид или сушен. Поради специфичния си, силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги "подтисне" и те да не се усетят вкусово. Листата му се използват в супи, чорби и яхнии от зрял боб, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, при задушени меса и варено - свинско или телешко.

Има широко приложение и в медицината поради неговото стимулиращо и ободряващо действие. С маслото от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса. Джодженът успокоява чревните спазми, тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане.

Новооткрито действие на тази билка и подправка е, че джодженът е в състояние да реши проблема на жените страдащи от леки форми на хирзутизъм и то не само козметично. От една страна чаят от билката повишава синтеза на естрадиола, а от друга намалява нивото на свободния тестостерон. Именно последният e виновен за окосмяването от мъжки тип при жените, както и на други симптоми на хормонален дисбаланс като акне в зряла възраст и андрогенен косопад.

Джодженът е една от най-популярните билки в нашата страна и макар че, славата му е свързана предимно с кулинарията, вкусът на чая, приготвен от него е много приятен. Това е обяснимо, имайки предвид, че джодженът е вид мента и много от нас се наслаждават на свежестта му ежедневно, употребявайки дъвки с вкус „Spearmint”.


Рецепти с джоджен

Статията е прочетена: 8378 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Подправки:

Коментари (1)


avatar-male11 Февруари 2013
Даниела Иванова
Моят съвет към тези, които купуват сушен джоджен, е да обърнат внимание на цвета. Той трябва да е светлозелен. Това гарантира добрият аромат. Ако е потъмнял означава, че е загубил уханието си и резултатът ще е съвсем различен.


реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди