Начало » Хранене » Мазнините - Защо не трябва да ги отписваме изцяло


Мазнините - Защо не трябва да ги отписваме изцяло

Мазнините - Защо не трябва да ги отписваме изцяло

04 Юли 2018 | Az-gotvia.bg

В наши дни сме свикнали да слагаме всички мазнини под общ знаменател. Затова и самата дума „мазнини“ плаши хората толкова много. Те са свързвани с наднормено тегло, лоши кръвни показатели и редица заболявания, като най-общо казано съществува разбирането, че колкото по-малко мазнини приемате, толкова по-добре за вас.

Истината обаче е съвсем друга и тя определено опровергава негативните настроения спрямо мазнините и мазнинното хранене. Специалисти като д-р Огнян Пелов са на мнение, че мазнините в никакъв случай не са „злодеите“, за които всеки ги смята, като според д-р Пелов мазнините не покачват нивата на холестерол в кръвта, нито пък отключват пътя към надебеляването.

Разбира се, става дума за конкретни храни, които са богати на мазнини, като това са зехтин, кокосово, бадемово и орехово масло, краве масло и чиста свинска мас. Д-р Пелов набляга на факта, че естествено има и вредни източници на мазнини, като например слънчогледовото и соевото олио, заедно с маргарина, най-вече поради факта, че те съдържат транс мазнини, които са свързвани с редица сърдечносъдови заболявания.

А когато говорим за източници на мазнини от животински произход, то няма как да не споменем рибата. Без значение от вида риба, тази морска храна предоставя големи количества полезни мазнини, особено такива от групата на Омега 3, като те подпомагат функцията на мозъка и намаляват възпалителните процеси в тялото. Вероятно затова и един от най-добрите футболисти в света, Кристиано Роналдо е особен почитател на рибата и тя е неизменна част от неговия хранителен режим. Със сигурност полезните мазнини, които той приема от консумацията на риба му помагат да жъне спортни успехи, като той може да се похвали и с наличието на отличен коефициент за топ реализатор на Мондиал 2018. Според сайта на bet365, където можете да се насладите на уникални спортни залагания, коефициентът на Роналдо за голмайстор е достигнал 5.50 в даден момент от надпреварата, като пред него в този момент е бил само головата машина от Англия Хари Кейн.

Но, връщайки се обратно към рибата и полезните мазнини, най-голямо съдържание на така полезните Омега 3 мастни киселини се намира в сардините, сьомгата и херингата. Освен това обаче, орехите, както и семената от чия и лен са с голямо количество от тази група мастни киселини, които притежават редица здравословни ползи.

Кантар

Pixabay

Освен сърдечносъдова протекция и противовъзпалително действие, се счита, че Омега 3 мастните киселини предпазват черния дроб, като намаляват риска от чернодробна стеатоза. Това е заболяване, което се характеризира с омазняване на черния дроб, което е по-характерно за хора с наднормено тегло, но и тези, които са по-слаби също не са на сто процента застраховани.

А когато става дума за наднормено тегло, няма как да не отбележим, че нисковъглехидратна-високомазнинна диета всъщност е един много добър подход за справяне с килограмите. Когато тялото ви получава малко въглехидрати и повечко мазнини, то започва да използва мазнините, като източник на енергия, в резултат, на което се намалява процента подкожни и висцерални мазнини.

В заключение можем да обобщим, че макар и да сме свикнали да сочим с пръст мазнините и да ги избягваме, то има такива, които са с изключителни ползи за здравето (като мазнините от рибата) и със сигурност няма причина да изключваме полезните мазнини от нашето меню.

Статията е прочетена: 1070 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Хранене:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди





реклама