Начало » Хранене » Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща


Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

16 Октомври 2017 |

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.

Без съмнение има един елемент, който е характерен за кухнята на всяка една латиноамериканска страна и това са подправките. Те придават на ястията характерен, интересен и незабравим вкус. Пример за широко популярни подправки са чилито и кимионът. Лютите подправки подобряват сърдечната дейност и метаболизма, а също и подобряват настроението, защото стимулират отделянето на ендорфин.

Друга характерна особеност за пикантните съставки е, че подобряват циркулацията на кръвта в организма, а това от своя страна оказва влияние върху сексуалното желание и ни прави по-чувствени. Семената на кимиона също придават пикантен вкус на блюдата, а положителната му черта е, че има високо съдържание на витамин Е, който е доказан лечител на макмурлук и умора. Друга незаменима съставка от тази така интересна кухня са плодовете, които могат да бъдат използвани в салати, основни блюда и десерти. По този начин се зараждат и така интересните комбинации между сладко и солено.

В латиноамериканската кухня рибата и морските дарове определено са поставени на пиедестал. Гамата от рецепти, включващи миди, скариди, пъстърва, калмари и какво ли още не, е доста богата. Всички тези морски деликатеси също действат като афродизиаци. Любимите на мнозина хора от целия Свят скариди, са може би най-известната морска храна в Латинска Америка. Интересен факт за тях е, че съдържат до 3 пъти повече витамин B12 в сравнение с пилешкото месо. Хранителната им стойност е висока, тъй като са източник на огромно количество хранителни вещества, минерали и микроелементи. Скаридите се срещат в разнообразни ястия – салати, сандвичи, супи и основни ястия. Крехкото им месо позволява да бъдат включени и в по-нехарактерни, интересни съчетания с разнообразни плодове и подсладители. Пример за такава рецепта е „Ананас със скариди и кокос“ от менюто на La Cubanita.

Ето и няколко примерни рецепти, които можете да опитате и вкъщи:

Рецептите са от bar & dinner La Cubanita.

Статията е прочетена: 983 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Хранене:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я

реклама

My Best Wear