Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Великденски локумени кифли
Великденски локумени кифли
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
4 яйца
1 жълтък + 1 с.л олио + 2 с.л прясно мляко - за намазване
140 гр. захар
300 мл. прясно мляко
½ ампула есенция ванилия
настъргана кората от 1/2 лимон
брашно – около 1 кг.
щипка сол
1 кубче мая
8 с.л масло
за плънката:
2-3 кутии локум
за поръсване:
1 ч.ч захар
Пресяваме брашното в голям съд. По средата правим кладенче и слагаме 4 яйца едно след друго. Предварително изкарваме прясното мляко и яйцата на стайна температура час преди това.Те трябва да са топли. Маслото трябва да е разтопено, не горещо обаче. Вътре слагаме в кладенчето и щипка сол. Стопляме прясното мляко. В ½ прясно мляко слагаме захарта и разбъркваме, за да се разтопи добре. В леко топло прясно мляко - другата ½ от него слагаме 1 с.л захар и 1 с.л от брашното. Вътре начупваме кубчето мая и разбъркваме. Оставяме покрит с кърпа съда с маята, за да се активира. Като бухне, шупне я прибавяме към брашното. После прибавяме и другата част от захарта с прясното мляко. За аромат добавяме ½ ампула ванилия. Настъргваме ½ кора на лимон, добавяме и нея при брашното и другите съставки. Най-накрая слагаме маслото. Всичко замесваме до меко тесто. Става меко, леко маслено от маслото. Ако е нужно можете да добавите още 1 с.л масло за доомесване.
Посипваме с брашно масата, върху която месим и доомесваме продължително тестото. Става голяма топка. Прехвърляме я в тава и я покриваме с кърпа и после с още една отгоре. Слагаме я в топла стая. Ако нямаме такава, можем да завием тестото отгоре и с одеяло. Трябва тестото да си удвои обема. При мен стана за около 1 час. Вадим тестото върху посипана с брашно маса и го разрязваме на 4 равни части. Всяка част доомесваме, за да стане на топка. Разточваме всяка топка на кръг. Набрашняваме точилка и с нея правим голям кръг. При средата го режем на две. И после всяка част пак на по две. Трябва да се получат 8 триъгълника. В началото на всеки триъгълник слагаме разтегнат с ръце локум. Навиваме кифлите. Слагаме в тава за печене хартия за печене и върху нея редим кифлите на разстояние една от друга. Така правим и другата част тесто.
От дозата стават 32 бр. кифли. В малка купа или чиния слагаме 1 жълтък, 1 с.л олио, 2 с.л олио и разбъркваме. Оставяме кифлите да втасат за около 30-40 мин. Мажем втасалите кифли със сместа с помощта на четка. Поръсваме ги със захар отгоре. Загряваме фурната на 180 градуса и ги печем до готовност.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Великденски локумени кифли
От форум:
От друг сайт: